lauantai 31. toukokuuta 2014

Tuhannen ja yhden yön tarinoita

Pitkästä aikaa olen löytänyt lautapelien maailmasta itselleni uuden suosikin. Pidettiin eilen kavereiden kanssa lautapeli-iltaa ja kohdalle sattui uusi tuttavuus Tales of the Arabian Nights. Kyseinen lautapeli herätti mielenkiinnon jo nimellään, sillä tuhannen ja yhden yön tarinat ovat olleet tuttuja jo lapsena. Lisäksi peli on genreltään fantasia- ja seikkailupeli mikä selittää ainakin oman koukutukseni siihen. Mikäs minuun nyt paremmnin iskisi kuin seikkailupeli, johon kuuluu paljon erilaisia mystisiä olentoja, velhoja sekä sulttaaneja. Nyt kuitenkin pidemmittä puheitta itse pelin esittelyyn.

Tales of Arabian Nights

Sinbad <3
Z-Man Games julkaisi lautapelin vuonna 2009, mutta se on itse asiassa uudelleen toteutus aikaisemmasta saman nimisestä lautapelistä, joka on julkaistu vuonna 1985. Tosin vilkaistuani vanhaa versiota olen kiitollinen tästä uudemmasta ja hienommasta versiosta. Peliä voi laudan ohjeiden mukaan pelata 2-6 henkilöä, mutta yleensä tällaiset pelit ovat parhaimmillaan kun pelataan maksimin mukaan eli tässä tapauksessa kuudella pelaajalla.

Peliä suositellaan yli 12-vuotiaille ja englannin osaaminen on välttämättömyys, koska suomenkielisenä kyseistä lautapeliä ei löydy. Peliaika on laudan mukaan n. 120 minuuttia, mutta kavereiden kanssa saatiin kulutettua siihen yli neljä tuntia. Aika paljon aikaa meni kuitenkin pelin opetteluun.

Sisältö


Peliin kuuluu pelilauta, Book of Tales (pelaamiseen kuuluvat tarinat), Reaction Matrix (matriisit, joista löytyy tarinoiden sivunumerot), 6 liikutettavaa hahmoa, 6 pelaaja-alustaa, 125+ korttia (encounter-, status-, quest- ja aarrekortit), 100+ pelimerkkiä (mm. kohtalo- ja tarinamerkit, hahmomerkit sekä erikoiskykymerkit), 3 noppaa sekä ohjekirja.


Pelaaminen lyhyesti


Pelin alussa jokainen pelaaja saa valita itselleen pelattavan hahmon seuraavista vaihtoehdoista: Ali Baba, Aladdin, Sinbad, Ma'aruf, Zumurrud tai Scheherazade. Tämän jälkeen jokainen ottaa itselleen yhden pelaaja-alustan sekä hahmonsa pelimerkin ja päättää haluaako olla mies vai nainen. Pelaajien pitää myös ottaa itselleen haluamansa määrä tarina- ja kohtalomerkkejä, joiden yhteispistemäärä täytyy olla 20 pistettä. Pelissä on myös erilaisia erikoiskykyjä, joista jokainen valitsee itselleen alussa kolme.

Pelissä tarkoituksena on kerätä tehtävistä ja tilanteista mahdollisimman paljon tarina- ja kohtalopisteitä. Näitä pisteitä täytyy kerätä yhtä paljon, kuin mitä pelaaja on alussa itselleen vastaavia pelimerkkejä hamstrannut. Pelin voittaa se, joka on ensimmäisenä kerännyt tarvitsemansa pisteet ja liikkunut takaisin kartalla olevaan alkupisteeseen. Pisteiden keräämistä ei ole kuitenkaan tehty helpoksi, sillä samalla kun pelaaja kohtaa matkallaan erilaisia tilanteita ja tehtäviä, hän voi saada erilaisia kirouksia ja siunauksia päälleen tai joutua vaikka vankilaan. Tämäkin tosin riippuu paljon pelaajasta itsestään sekä hänen valitsemistaan toiminnoista, jotka ovat nähtävissä pelaaja-alustassa.

Pelaaja-alusta

Peliin kuuluu vielä kaikkea muutakin jännää, mutta jos alkaisin kaikkea tässä selittämään läpi, niin istuisin kirjoittamassa vielä huomennakin. Tässä on linkkiä kiinnotuneille Z-Man Games:n sivuille, jossa on pelintekijän kuvaus pelistä englanniksi. Hinta pyörii lähellä 60 euroa eli opiskelijabudjetilla sitä ei ihan hetken mielijohteesta tule ostettua. Voi olla, että itsekin joudun pari kuukautta keräämään rahaa ennen kuin uskallan sen mennä ostamaan, mutta toisaalta se on kyllä hintansa arvoinen hankinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti